Френско Фрикасе

Това ястие по стара френска рецепта е едно от любимите ми ястия на Джулия Чайлд от книгата “Изкуството на френската кухня” , и е част от днешното ми Азбучно предизвикателство за буква “Ф”.

 

По нашите географски ширини представата за Фрикасе е, в най-общи линии, нещо като Пиле-каша. Оказва се, че това не е съвсем така, особено след прочита на оригиналния френски вариант на това ястие.

Нужни са ви:

1,2 кг. Пиле за пържене /бутчета долна или горна част/

1 глава лук

1 морков

200 гр.гъби

Малко целина

100 гр.масло

2 с.л брашно

3 ч.ч пилешки бульон

1 ч.ч бяло сухо вино

1/2 ч.ч готварска сметана- течна

2 жълтъка

2 с.л лимонов сок

Бял пипер и сол на вкус, по една-две щипки мащерка, естрагон и индийско орехче

2 дафинови листа

Разтопете маслото в тиган и запържете в него парчетата пиле. Обръщайте го от всички страни на всяка минута в продължение на 4-5 минути. След това намалете огъня, и оставете да се задушава на слаб огън още 10 минути, като на половината време го обърнете. След като е готово, извадете в отделен съд.

В същия тиган и мазнина задушете за около 5 минути нарязаните на дребно зеленчуци и гъбите нарязани на филийки докато поомекнат. Върнете вътре пилето, поръсете го от всички страни със сол, бял пипер и брашно и завъртете всяко парче в тигана за да се покрие брашното с маслото. Похлупете съда и продължете да задушавате на слаб огън около 4 минути.

Добавете бульона и виното, разбъркайте хубаво, сложете вътре няколко стръкчета магданоз, 2 дафинови листа и две щипки мащерка. Оставете на котлона да започне да къкри, после го захлупете и оставете да къкри на слаб огън 30 минути.

След като пилето е готово, извадете го от тигана и сложете настрана. Оберете мазнината от соса, пилето е пуснало доста, извадете дафиновите листа и стръкчетата магданоз.

В отделен съд разбийте жълтъците със сметаната, на лека струйка добавете една чаша от соса в който се е готвило пилето като хубаво бъркате. Върнете тази смес при останалия сос. Разбъркайте хубаво и подправете с 2 щипки естрагон, щипка индийско орехче и лимоновия сок.

Поднесете парчетата пиле в чиния, полейте ги обилно със соса и поръсете с нарязан на дребно магданоз!

От мен, да ви е сладко!

Leave a comment