Ф Р Е Н С К А   К У Х Н Я        

,
  супи | топли предястия | риби | птици и дивеч | ястия с месо | ястия без месо | гарнитури  | сосове | десерти | home |

 

Ястия без месо

Печено червено зеле

1 средно голяма зелка, 500 г кисели ябълки, 500 г лук, 50 г сланина, 4 кренвирша, 150 г червено вино, оцет, 4 лъжици захар, 2 червени чушки, чесън, магданоз, черен пипер, мента, смляно карамфилче, портокалова кора, сол

Нарязваме на тънки ивички почистените зеле и чушки, нарязваме на колелца почистените ябълки и лук, сланината нарязваме на кубчета и ги нареждаме на редове в дълбока тенджера. Посоляваме поотделно всеки ред, поръсваме с черен пипер, леко подслаждаме, заливаме с виното и оцета и печем в слаба фурна. Поставяме кренвиршите два-десет минути преди допичането. Към зелето можем да прибавим и кост от шунка.

Зеленчуци с шунка

4 парчета шунка, 4 яйца, 500 г зелени чушки, 500 г домати, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 50 г олио, 1 лъжица мас, 1 люта чушка, щипка захар, магданоз, сол

Изпичаме чушките и ги обелваме, отстраняваме семето и ги нарязваме на ивички. Попарваме доматите с вряла вода, обелваме и ги на-рязваме на филийки. Задушаваме ситно нарязаните лук и чесън в олио, прибавяме чушките, доматите, нарязаната люта чушка, сол и задушаваме до омекване. Изпържваме леко шунката в мас и прибавяме останалата мазнина към зеленчуците. Снемаме ястието от огъня, прибавяме разбитите яйца, щипка захар, сол и оставяме ястието на тих огън, докато се сгъсти. Подреждаме зеленчуците в чинии и украсяваме с парченца шунка и магданоз.

Пудинг със сирене по бургундски

130 г мазно сирене, 4 яйца, 30 г масло, 300 г прясно мляко, 180 г брашно, сол

Сваряваме половината от млякото с масло, прибавяме брашното, раз-бито с останалата половина от млякото, и доваряваме. Снемаме ястието от огъня, прибавяме постепенно яйцата и 120 г сирене, нарязано на кубчета. Разстиламе сместа в дълбок съд, намазан с масло» поръсваме с настъргано сирене и печем в гореща фурна около половин час. Поднасяме пудинга топъл или студен.

Палачинки със спанак и сос от сирене

Палачинки: 120 г брашно, 2 яйца, 1/4 л прясно мляко, сол, олио за пържене Плънка: 500 г сварен и отцеден спанак, 30 г масло, черен пипер, сол

300 г сос бешамел (вж. сосове), 100 г настъргано сирене Разбиваме яйцата със сол, млякото и брашното и оставяме сместа малко да престои. Правим сос бешамел, прибавяме настърганото сирене и изчакваме да се стопи. Нарязваме ситно добре отцедения спанак, посоляваме и го изпържваме в масло. Правим от приготвеното тесто 'палачинки, поставяме по малко спаначена смес и ги навиваме на руло, след което ги заливаме с горещ сос.

Картофи със сирене на фурна

1 кг картофи, 600 г варено прясно мляко, 250 г сирене, 60 г масло, 1 яйце, 1/2 скилидка чесън, индийско орехче, черен пипер, сол

Нарязваме обелените картофи на тънки филийки, разбъркваме с млякото, половината от настърганото сирене, разбитото яйце, сол и подправките, поставяме сместа в подходяща тавичка, намазана с чесън и масло, поръсваме с настъргано сирене и прибавяме парченца масло. Печем в умерена фурна.

Картофи по савойски

1200 г картофи, 600 г прясно мляко, 4 яйца, 6 лъжици настъргано сирене, щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол

Разбиваме млякото с яйцата, настърганото сирене, сол и подправките. Нарязваме обелените картофи на тънки филийки, подреждаме ги в намазана с масло форма за пудинг, заливаме с млечната смес и изпичаме до омекване.

Яйца със сирене

4 яйца, 1 лъжица олио, 1 равна лъжица царевично брашно, 150 г прясно мляко, 2 лъжици сметана, 50 г настъргано сирене, черен пипер, сол

Изпържваме царевичното брашно в олио, след около минута прибавяме млякото и сметаната и варим, като бъркаме непрекъснато в продължение на 3 минути, прибавяме 30 г настъргано сирене, черен пи-пер, сол. Наливаме сместа в 4 малки огнеупорни съда, чукваме отгоре по едно яйце, поръсваме с останалото настъргано сирене н печем в много гореща фурна около 15 минути.

 

Copyright © 2000 - 2013 filibe.com Всички права запазени