рецепта

Лазаня с кашкавален сос

Лазаня с кашкавален сос

4.52 5 21

Ястия с кайма

Българска

Рецептата "Лазаня с кашкавален сос " беше добавена на

16 коментара

Продукти

кайма 400 г
кромид лук 1 глава
Чесън 2 скилидки
консервирани домати 400 г
вода 100 мл
сол
смлян черен пипер
Риган щипка

КАШКАВАЛЕН СОС

краве масло 50 г
брашно 70 г
прясно мляко 1 л
100 г кашкавал тип Гауда, Витоша
50 г настърган кашкавал Пармезан, Балкан
готови кори за лазаня

ПЛЪНКА

• Каймата се запържва с нарязания на дребно лук и пресования чесън.

• Прибавят се нарязаните на кубчета консервирани домати и водата.

• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.

• По желание се поръсва с щипка пресен риган (1/2 ч. л. сух).

КАШКАВАЛЕН СОС

• Маслото се разтопява, прибавят се 70 г брашно и се запържва.

• При непрекъснато бъркане се влива прясното мляко.

• Прибавя се нарязан на кубчета кашкавал.

• Държи се на котлона, докато не се разтопи кашкавалът.

ЛАЗАНЯ С КАШКАВАЛЕН СОС

• Дъното на огнеупорна тава се намаслява.

• Разпределя се част от запържената кайма.

• Отгоре се поставят кори за лазаня.

• Отгоре се разпределя част от запържената кайма, кашкаваления сос.

• Покрива се отново с кори за лазаня и отново се разпределя част от каймата и кашкаваления сос.

• Последният слой трябва да бъдат кори за лазаня.

• Отгоре се залива с кашкаваления сос и се поръсва с настъргания кашкавал.

• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.

• Лазанята с кашкаваления сос се изважда и се оставя да "почине" 10 минути и се сервира.