рецепта
Лазаня с кашкавален сос
Гответе с мен
Ястия с кайма
Българска
Рецептата "Лазаня с кашкавален сос " беше добавена на
Продукти
кайма | 400 г |
кромид лук | 1 глава |
Чесън | 2 скилидки |
консервирани домати | 400 г |
вода | 100 мл |
сол | |
смлян черен пипер | |
Риган | щипка |
КАШКАВАЛЕН СОС
краве масло | 50 г |
брашно | 70 г |
прясно мляко | 1 л |
100 г кашкавал тип Гауда, Витоша | |
50 г настърган кашкавал Пармезан, Балкан | |
готови кори за лазаня |
Приготвяне
• Каймата се запържва с нарязания на дребно лук и пресования чесън.
• Прибавят се нарязаните на кубчета консервирани домати и водата.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.
• По желание се поръсва с щипка пресен риган (1/2 ч. л. сух).
КАШКАВАЛЕН СОС
• Маслото се разтопява, прибавят се 70 г брашно и се запържва.
• При непрекъснато бъркане се влива прясното мляко.
• Прибавя се нарязан на кубчета кашкавал.
• Държи се на котлона, докато не се разтопи кашкавалът.
ЛАЗАНЯ С КАШКАВАЛЕН СОС
• Дъното на огнеупорна тава се намаслява.
• Разпределя се част от запържената кайма.
• Отгоре се поставят кори за лазаня.
• Отгоре се разпределя част от запържената кайма, кашкаваления сос.
• Покрива се отново с кори за лазаня и отново се разпределя част от каймата и кашкаваления сос.
• Последният слой трябва да бъдат кори за лазаня.
• Отгоре се залива с кашкаваления сос и се поръсва с настъргания кашкавал.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
• Лазанята с кашкаваления сос се изважда и се оставя да "почине" 10 минути и се сервира.