Историята на салатата в Европа датира от гръцката античност
Историята на салатата в Европа датира от древността – още от гръцката античност, времето на омировите гърци. Появата на майонезата през XIX век е исторически щрих в историята на салатата, тъй като този сос от олио и яйчен жълтък е открит във Франция и се е използвал често в европейската кухня, за да даде нов хоризонт и да обогати вкусовите качества на салатата.
Откриването на Америка е историческият рубеж,който вкарва в салатите използването на картофи,чушки и домати. През динамичния модерен период пък се определят няколко значими кулинарни събития, като създаването на салатитe ”Оливие”, ”Цезар”, „Коб”, „Уолдорф” и обичаната и свежа плодова салата.
Думата „салата“ идва от латинското herba salta
Думата „салата” на повечето езици в Европа е обща.Тя произлиза от латинското herba salta, което означава солена трева, зеленчук. Още по времето на омировите гърци, вкусът на пресни марули, чесън, лук, репички, праз и някои други зеленчуци, е бил добре познат. В Рим на салатата се отделяло специално внимание. Традиция тогава било самият домакин, а не някой роб да овкусява салатата на гостите си със зехтин, оцет и сол, разказва в обширна статия в. Сега.
Пруският крал Фридрих Вилхелм I също спазвал тази традиция, но освен това много внимавал и всяко едно листо от маруля да бъде изцяло подсушено. Правило,което всеки истински готвач спазва. По времето на Средновековието не са настъпили радикални промени, които да променят известните от античността ритуали и рецепти.
Новостите в световното салатено дело настъпват през модерния период. На кулинарната сцена салатата се разкрива в светлина, която дава възможност за изява и импровизация на човека.
Руската салата, позната и като „Оливие“, е създадена още през XIX век
Салатата „Оливие”, позната и като руска салата, е първата ярка звезда, грееща в небосклона на авторските салати. Тя е създадена през 60-те години на XIX век, от френски готвач на руска служба. Готвачът попаднал в ситуация, която го притиснала да импровизира и да създаде салата с наличните му продукти, за да успее да се измъкне от неудобно положение.
По това време в САЩ е била родена идеята за плодова салата. Няма данни за това кой я е създал, но тя се приема като кулинарен израз на американския дух и афинитет към експеримента. Рецепта за такава салата за пръв път се публикува през 1863 г. в Ню Йорк, в готварската книга “What to cook and how to eat it”. Друга от прочутите и до днес салати е салатата „Уолдорф“. Тя е създадена за първи път в края на века в хотел „Уолдорф Астория”. Някой от ключовите и съставки са ябълки, лимонов сок, орехи, майонеза и целина.
Салатата „Цезар“ е изобретена от Цезар Кардини
Салата Цезар е другата салата създадена благодарение обстоятелствата и великата импровизация. През 1924 г. на 4-ти юли в Тихуана-Мексико, готвачът Цезар Кардини бил посетен от свои приятели. Наложило му се да импровизира с наличните продукти за да създаде ястие.Така той смесил зелената салата с чесън,като добавил и зехтин, пармезан, крутони, рохки яйца и сос „Уоучестър”. Салатата имала такъв огромен успех,че с годините историята и се променяла. Тя гласяла как аристократи от цял свят пътували до Тихуана само за да я опитат, а една уелска принцеса успяла тайно да пренесе рецептата и в Англия.
Друга легенда гласи,че към екипа на Цезар Кардини се присъединил и брат му Алекс. Той бил бивш летец от италианската армия. След пенсионирането си, брат му го взел в екипа и така той дал своя принос, като добавил към рецептата и филета от аншоа. Неговата разновидност на салатата била кръстена „Авиаторска салата”.
Има и други изследвания,които твърдят, че салата е доста по-стара. Според тях е била създадена през 1903 година и е кръстена на Юлий Цезар. Интересното в цялата история е,че както Кардини, така и Оливие създали невероятни салати докато били откъснати от своята кулинарно-културна среда.
Салатата „Коб“ била създадена с идеята да се оползотворят оставащите продукти
По времето на салата „Цезар”, в Лос Анжелос на небосклона изгряла светлината и на друга звезда.Създателят й Боб Коб бил собственик на ресторант, който дълго се борел с проблема какво да прави с оставащите му продукти. Така той решил да смеси пиле,бекон,варено яйце и домати с авокадо и сирене „Чедър”. По този начин била създадена салатата „Коб”.
Може би всеки един човек, без да е готвач, може да създаде уникална и вкусна салата, но за да успее да прослави името си и то да остане в историята е нужна и щипка късмет.
Автор: Николина Държикова
Стажант-копирайтър в Agronovinite.com