Ф Р Е Н С К А   К У Х Н Я        

,
  супи | топли предястия | риби | птици и дивеч | ястия с месо | ястия без месо | гарнитури  | сосове | десерти | home |

 

Птици и дивеч

Задушено пиле

1 пиле, 60 г масло, половин чаша бяло вино, 1 лъжица брашно, няколко малки главички лук, черен пипер, сол

Нарязваме пилето на порции, изпържваме ги в 40 г масло от всички страни до порозовяване, поръсваме с брашно, заливаме с вино, посоляваме и прибавяме черен пипер. Прибавяме обелените и изпържени в масло лукчета и задушаваме до омекване. При задушаването от време на време разбъркваме сместа.

Пиле със сметана

1 малко пиле, 40 г масло, 1 чаша гъста сметана, 2 жълтъка„ 1 глава лук, сок от лимон, черен пипер, сол

Нарязваме почистеното пиле на порции, посоляваме, поръсваме с черен пипер, изпържваме в масло и изваждаме порциите. В останалото масло изпържваме ситно нарязания лук, връщаме порциите и задушаваме под похлупак на тих огън до омекване. Десет минути преди снемането на ястието от огъня поставяме и сметаната. Застройваме соса с жълтъците, разбити с 1 лъжица вода, подкиселяваме със сок от лимон, затопляме, без да варим, и поднасяме.

Пиле с естрагон

1 пиле, 60 г масло, 40 г брашно, 300 г мляко, 1 стрък праз» 1 глава лук, 1 морков, естрагон, магданоз, китка ароматни треви (мащерка, дафинов лист и магданоз, завързани с бял конец), черен пипер, сол

Нарязваме ситно естрагона, разбъркваме го с 20 г масло и напълваме пилето. Поставяме пилето в тенджера, заливаме с кипяща вода, прибавяме сол, черен пипер и зеленчуците и варим под похлупак на тих. огън. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме я с мляко и 100 г бульон от пилето, посоляваме, прибавяме черен пипер, връзката ароматни треви и варим половин час. Нарязваме омекналото пиле на порции, поставяме ги в чинии и заливаме с прецедения сос. Поднасяме със задушен ориз.

Пиле „маранго"

1 пиле, 2 лъжици олио, 20 г масло, 2 големи домата, 1 лъжица доматена салца, 1 чаша бяло вино, 1 чаша телешки бульон, 12 гъби, 1 скилидка чесън, 10 малки главички лук, 20 маслини, 1 лъжица нарязан магданоз, майорана, черен пипер, сол

Нарязваме пилето на порции и ги изпържваме в масло, изваждаме порциите, а в останалото масло изпържваме счукания чесън и домат-ната салца и наливаме виното и бульона. Прибавяме попарените, обелени и нарязани домати, черен пипер, сол, майорана, порциите пиле и задушаваме под похлупак на тих огън. Изпържваме гъбите и лукчетата в масло, изваждаме костилките от маслините и ги прибавяме към ястието около половин час преди снемането му от огъня. Поднасяме пилето в дълбоки чинии, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Еленова плешка с вино

1 кг еленова плешка, 4 лъжици портвайн, 2 лъжици винен оцет, 2 лъжици олио, 2 малки глави лук, 100 г сланина, 40 г масло, черен пипер, сол, брашно

Увиваме почистената еленова плешка на руло и я завързваме с бял конец, заливаме с марината от виното, олиото и оцета и я оставяме да престои един ден на студено. Подсушаваме месото, овалваме в брашно и го поставяме в малка тенджера. Покриваме месото с лука, нарязан на филийки, над който подреждаме тънки парченца сланина, заливаме с маринатата, посоляваме, поръсваме черен пипер, покриваме с хартия, намазана с масло, захлупваме с похлупак и печем в много слаба фурна до омекване. Поднасяме месото съвсем горещо. Подходяща гарнитура са зрънцата на френско грозде от желе или друг кисел компот ( 8-10 порции ).

 

Copyright © 2000 - 2013 filibe.com Всички права запазени