Ф Р Е Н С К А   К У Х Н Я        

,
  супи | топли предястия | риби | птици и дивеч | ястия с месо | ястия без месо | гарнитури  | сосове | десерти | home |

 

Топли предястия

Омлет със сирене

3 яйца, 1 лъжица твърдо настъргано сирене, 20 г мазно сирене, 1 лъжица сметана, 15 г масло, сол

Разбиваме яйцата с настърганото сирене и със солта, изливаме сместа в тиган със сгорещено масло, прибавяме мазното сирене, нарязано на парченца, заливаме със сметана и изпържваме омлета. Поднасяме веднага (1 порция)

Омлет с риба тон

8 яйца, 1 малка консерва риба тон в олио, 1 малка скилидка чесън, половин глава лук, смлян черен пипер, 20 г масло. Маслен сос: 60 г масло, магданоз, лимонов сок, сол

Оставяме консервирания тон да се отцеди от олиото, смиламе го, разбъркваме със счукания чесън, ситно нарязания лук и черен пипер и изпържваме сместа в масло. Приготвяме масления сос: разбиваме маслото до побеляване, прибавяме ситно нарязан магданоз, сол и лимонов сок. Стопяваме една четвърт от масления сос в тиган, прибавяме 2 разбити яйца, една четвърт от рибената смес и изпържваме омлета. По същия начин приготвяме останалите три омлета. Поднасяме веднага. Олиото от консервата можем да използуваме за приготвяне на пълнени яйца, пълнени чушки и т. н.

Омлети с домати

8 яйца, 60 г олио, 4 домата, черен пипер,сол

Попарваме доматите във вряща вода, обелваме, нарязваме ги много ситно, посоляваме, прибавяме черен пипер и изпържваме в една лъжица олио. Разбиваме много добре яйцата със солта и изпържваме 4 омлета. Когато повърхността им започне да се втвърдява, поставяме върху всеки омлет съответната част задушени домати и доизпържваме.

Омлети с гъби

3 яйца, 100 г гъби, 20 г масло, 2 лъжици сметана, черен пипер, индийско орехче или мента, щипка брашно, сол

Нарязваме почистените гъби и ги изпържваме в половината от маслото заедно със сол и подправките, поръсваме ги с брашно, изпържваме, заливаме със сметаната и оставяме да заврят. Разбиваме яйцата със сол, изливаме в тиган със сгорещено масло, прибавяме гъбите и изпържваме (1 порция).

Пълнени стриди

24 здраво затворени стриди, 1 малка глава лук, 2 лъжички магданоз, 20 г масло, 200 г сметана, 1 лъжица настъргано твърдо сирене, галета,черен пипер, сол Гъби, печени с вино 300 г гъби, 150 г бяло вино, 1 лъжица масло, парченце сланина, сок от половин лимон, черен пипер, сол

Избърсваме добре гъбите с влажна кърпа. Пържим главичките им в продължение на 2-3 минути в олио и ги поставяме в тавичка за печене. Нарязваме много на ситно пънчетата на гъбите и сланината, изпържваме ги в олио и заливаме гъбите в тавичката с получената смес. Посоляваме, прибавяме черен пипер, заливаме с виното и лимоновия сок и печем в слаба фурна в продължение на половин час.

Гъби по парижки

250 г главички от гъби, 2 лъжици олио, 11/г лимон, 1 лъжичка горчица, 1 лъжичка нарязан магданоз, черен пипер, сол

Поставяме почистените главички в съд с олио, прибавяме лимонови» сок, черен пипер, сол и пържим 10 минути. Оставяме сместа да изстине в същия съд. Подреждаме изстиналите гъби в чиния, разбъркваме олиото с горчицата, заливаме гъбите с получената смес и поръсваме с магданоз.

Гъби, запечени със сирене

300 г главички от гъби, 2 лъжици настъргано сирене, 40 г масло, магданоз, чесън, галета. черен пипер, сол

Поставяме в добре намазана с мазнина тавичка почистените главички на гъбите (с калпачето надолу), поръсваме с галета, ситно нарязани магданоз и чесън, след което прибавяме сиренето, черен пипер и сол. Заливаме с разтопено масло и печем в продължение на 20 минути в слаба фурна.

 

Copyright © 2000 - 2013 filibe.com Всички права запазени