Ф Р Е Н С К А   К У Х Н Я        

,
  супи | топли предястия | риби | птици и дивеч | ястия с месо | ястия без месо | гарнитури  | сосове | десерти | home |

 

Супи

Супа от картофи с кресон

700 г обелени картофи, 2 глави лук, кресон, 2 домата, 300 г прясно мляко, малко бяло вино, черен пипер, индийско орехче или мента, сол

Сваряваме до омекване нарязаните картофи и лук в 900 г вода, след което ги пресоваме. Прибавяме млякото, повече черен пипер и малко настъргано индийско орехче или мента и притопляме супата. Непосредствено преди поднасяне поставяме ситно нарязания кресон, обелените и нарязани домати, евентуално и виното (прибавяме го на малки дози, за да не се пресече млякото).

Крем-супа от целина

300 г целина, 250 г картофи, 1 кафена чашка прясно мляко, 30 г масло или 100 г сметана, 1/2 л вода, сол

Разполовяваме обелената целина и я варим в подсолена вода, докато омекне. Когато изстине, я пресоваме заедно със сварените картофи, прибавяме бульона от целината и картофите и възваряваме. Добавяме млякото и маслото или сметаната и притопляме.

Супа от фасул с кресон

120 г зрял фасул, 1 лъжица ситно нарязан кресон, 30 г масло, 6 листа от маруля, 300 г пилешки или зеленчуков бульон, 4 лъжици сметана, сол

Сваряваме накиснатия един ден предварително фасул във водата, в която е киснал. Изпържваме марулините листа (малките листенца поставяме в готовата супа) в масло, заливаме с бульон и варим в продължение на 10 минути. Пресоваме фасула и зеленчука, при нужда разреждаме с малко бульон или вода, подсоляваме и притопляме. Не-посредствено преди поднасяне прибавяме сметаната и ситно нарязаните малки листенца на кресона.

Супа от маруля

2 средно големи марули, 80 г масло или маргарин, 50 г брашно, 800 г прясно мляко, щипка захар, 2 тънки филийки бял хляб, масло за пържене, магданоз, сол

Поставяме почистените марули във вряща подсолена вода, след една минута ги изваждаме и оставяме върху цедка да изстинат. Нарязваме ги на ивички и изпържваме в 30 г масло или маргарин. Прибавяме сос бешамел, приготвен от останалото масло, брашното и 600 г прясно мляко, сол и щипка захар, и варим на тих огън в захлупен съд. Когато марулята омекне, пресоваме супата, прибавяме останалото мляко и притопляме. Непосредствено преди поднасяне прибавяме ситно нарязания магданоз и изпържените хапки бял хляб.

Супа от праз с картофи

5 стръка праз, 5 картофа, 40 г масло, сол, 30 г бял хляб, масло, за пържене

Нарязваме на ивички почистения праз и изпържваме в масло до пожълтяване. Наливаме 1/2 л гореща вода, подсоляваме и възваряваме. Прибавяме целите картофи и варим до омекването им. Намачкваме омекналите картофи с вилица. Нарязваме хляба на филийки, изпържваме ги в масло, разпределяме в 4 чинии и заливаме с вряща супа.

Супа „Добра жена"

500 г картофи, 3 моркова, 2 големи стръка праз, 40 г масло, 1/2 л вода, щипка захар, малко сметана, магданоз или чесън,. черен пипер, сол

Изпържваме ситно нарязаните праз и моркови в масло, прибавяме нарязаните картофи, водата, захар, черен пипер, сол и варим, докато омекнат. Пресоваме супата или я смиламе два пъти (можем да я разбием с миксер), подгряваме и непосредствено преди поднасяне прибавяме сметаната и съвсем ситно нарязания магданоз или чесън.

Зеленчукова супа

1-2 моркова, парченце сладка ряпа, 2 картофа, 2 стръка праз» 4 листа от зеле, 40 г масло,1/2 костен бульон, 30 г бял хляб, масло за пържене, сол

Нарязваме на дребни парченца почистените зеленчуци, изпържваме ги в масло до пожълтяване, заливаме с горещ бульон, варим до омекване к посоляваме. Нарязваме хляба на хапки, изпържваме в масло к преди поднасяне ги поставяме в супата. Към супата можем да доба-в-им и малко грах или нарязан на парченца почистен зелен фасул.

Зеленчукова супа с фасул

2 домата, 250 г зелен фасул, 120 г зрял бял фасул, 1 глава лук„ парченце тиква, 2-3 картофа, 1-2 стръка праз, 60 г фиде, 3 скилидки чесън, босилек, 4 лъжици олио, настъргано сирене, 1 л вода, листа от целина, сол

Сваряваме до омекване накиснатия един ден предварително фасул, Изпържваме до пожълтяване в две лъжици олио нарязания на парченца лук, прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати и също ги изпържваме. Наливаме вода, подсоляваме, прибавяме нарязания зелен фасул, сварения зрял фасул заедно с бульона, нарязаните на кубчета тиква и картофи, ситно нарязания праз и варим. След малко прибавяме фидето и сваряваме до омекване. Счукваме чесъна заедно с босилека в хаван, докато се получи каша, и прибавяме на капки останалото олио. Сваляме супата от огьня, прибавяме кашата от хавана и ситно нарязаните листа от целина. Отделно поднасяме настъргано сирене.

"